ÇOKÇA
RASTLAYACAĞINIZ BESİN ETİKETLERİNİN SİZE ANLATMAK İSTEDİKLERİ NEDİR PEKİ?
Tercih
ettiğiniz besin sağlığa yararlı potansiyel etkilere sahip ise (düşük yağlı,
light, probiyotik ürünler vs.) bu etkilerin açıklandığı bölümde etikette yer
alır. Buradaki ürün özelliğinin ne olduğunu bilmeniz doğru besini seçmekte size
yol gösterici olacaktır.
Şimdi bu
özelliklerin anlamı nedir onlara bakalım;
·
YAĞSIZ ET: 90 gram ağırlığında etin içerisinde 10 gramdan daha az yağ ve 95
miligram kolesterol olduğunu gösterir.
·
EKSTRA YAĞSIZ ET: 90 gram ağırlığındaki etin içerisinde 5 gramdan daha az yağ
ve 95 miligram kolesterol olduğunu gösterir.
·
LİGHT ÜRÜN: Normal olarak üretilen türevlerine göre %30 daha az kalori içeren
veya %50 daha az yağ içeren ürünlere konulan etikettir.
·
AZALTILMIŞ ENERJİLİ ÜRÜN: Normal olarak üretilen türevlerine kıyasla %25 daha
az kalori veya yağ içeren ürünlere konulan etikettir.
·
TAZE ÜRÜN: Besin çiğ olarak ve herhangi bir işleme tabi tutulmadan satılıyorsa
bu ibareye sahiptir.
·
TAZE DONDURULMUŞ ÜRÜN: Taze iken hızla dondurulmuş olan besinlerin üzerinde yer
alan etikettir.
·
HOMOJENİZE SÜT: Yağı ayrılmış olan sütün, pürüzsüz ve berrak yapıda olduğunu
anlatan etikettir.
·
PASTORİZE SÜT: Çiğ süt ve yumurta gibi besinlerin içinde bulunabilecek zararlı
mikroorganizmaların yüksek ısıda yok edildiğini anlatan ifadedir.
·
UHT SÜT: Besinin yüksek ısıda işlem görerek bütün mikroorganizmalardan
arındırıldığını ve 3 ay süresince oda şartlarında kapalı olarak
saklanabileceğini gösteren etikettir. Yalnız bu tür ürünlerin paketi açıldıktan
sonra buzdolabında saklanmaları gerekmektedir.
·
FENİLALANİN İÇERİR-İÇERMEZ: Fenilalanin, fenilktonüri hastalarında metabolize
edilemeyen bir aminoasittir. Bu nedenle fenilketonüri hastaları tarafından
tüketilmemeleri gerekir. Ürünlerde yer alan bu bilgi, fenilketonüri hastalarını
bilgilendirmeyi amaçlar
·
GLUTEN İÇERİR-İÇERMEZ: Gluten, çölyak hastalarının barsaklarına zarar
veren bir tür protein yapıdır. Bu nedenle çölyak hastaları gluten içeren hiçbir
ürünü kullanmamalıdırlar. Ürünlerde yer alan bu bilgi, çölyak hastalarını
bilgilendirmeyi amaçlar.
·
ASPARTAM İÇERİR-İÇERMEZ: Aspartam vücutta yıkıldığında fenilalanin
oluşturur. Bu nedenle Fenilketonüri hastalarının aspartam kullanmamaları
gerekir. Ürünlerde yer alan bu bilgi, fenilketonüri hastalarını bilgilendirmeyi
amaçlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder