24 Mart 2016 Perşembe

GIDA KATKI MADDELERİNİN KULLANIMINA hangi koşullarda izin verilir?


         Gıda katkı maddeleri doğal, doğala özdeş veya yapay olabilir.
  • ·         Doğal katkı maddeleri : Pancar suyundan elde edilen kırmızı renklen­dirici gibi (E162)
  • ·         Doğala özdeş katkı maddeleri: Doğadakinin insan tarafından yapılan ikizidir. Vanilya gibi
  • ·         Yapay katkı maddeleri: İnsan tarafından yapılmıştır.Doğada bulunmaz. Sakkarin gibi

       GIDA KATKI MADDELERİNİN KULLANIMINDA GENEL KOŞULLAR
  • Gıda katkı maddeleri gıdalara bilinçli ve amaca yönelik olarak katılmaları yanında, aşağıda sıralanan koşullara uygun kullanılmak zorundadırlar;
  • ·         Gıda katkı maddelerinden hiçbiri, hangi amaçla gıdaya katılmış olursa olsun insan sağlığına zarar vermemelidir. Kullanılacak katkı maddesi hakkında analiz sonuçları ve kullanılma miktarları bilinmelidir.
  • ·         Gıda katkı maddeleri katıldığı yiyecek ve karışımın besleyici değerine zarar vermemeli, besin değerini azaltmamalı ve değiştirmemelidir
  • ·         Kullanımında teknolojik zorunluluk bulunmalıdır.
  • ·         İzin verilen besinlerde ve izin verilen miktarlarda kullanılmalıdır
  • ·         Katkı maddesinin hangi gıdalara ne miktarda ve hangi amaçla katılabileceği Gıda Katkı Maddeleri Kodeksinde belirtilmiş olmalıdır. Gıdaya belirlenen miktarlardan fazlası katılmamalı ve üretimleri sırasında katkı maddesi kullanılan gıdalar sürekli denetlenmelidir.
  • ·         Katılan maddelerin açık ismi ve miktarı gıdaların üzerindeki etikette belirtilmelidir.
  • ·         Katkı maddesi, katıldığı maddelere homojen olarak dağılmış olmalı ve ürünün maliyetini arttırmamalıdır.
  • ·         Gıdaya katılan katkı maddesi gıdanın bozukluğunu maskeleyici ve tüketiciyi aldatıcı olmamalıdır.
  • Bazı gıdalara, özellikle çocuk mamalarına ve diyet gıdalarına katılması düşünülen katkı maddesinin katkı maddesinin katılma koşulları ve miktarları özel izne tabi olmalıdır.
Tüm bu katkı maddelerin ve kullanım miktarlarının belirlenmesi bir dizi deneyler sonuncu belirlenmekte ve süreci yöneten ve denetleyen kurumlarca da açıklanmaktadır. Yasa ve yönetmenliklerde hangi besinlerde ne oranda kullanılacağı açıkça belirtilmiştir. ÖNÜMÜZDEKİ YAZILARA BU KONULARADA DEĞİNECEĞİM VE TEK TEK GIDA KATKI MADDELERİNİ TANIMAYA BAŞLAYACAĞIZ :)

KENDİNİZE İYİ BAKMANIZ DİLEĞİYLE :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder