27 Ocak 2016 Çarşamba

örnek protein;yumurta


                                                 ÖRNEK PROTEİN ''YUMURTA''
Neden yumurta yemeliyiz??
>>Çünkü yumurta, anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besindir. 
>>1 yumurta ortalama 180-213 mg arası kolestrol içermektedir ve yüksek kolestrol içermesi nedeniyle yenip yenmemesi tartışmalara konu olmuştur. Lakin bu kadar zengin protein, vitamin ve mineral içeriği olan bir besini diyetlerden çıkarmak hiçte sağlıklı olmayacaktır.

     Yumurtanın faydalarına değinecek olursak;
  • Sağlığımızı olumlu yönde etkileyen; yüksek oranda demir, çinko, kalsiyum, folik asit ve protein içerir.
  • >>Yüksek oranda demir içermesi sebebiyle kansızlık yani anemi rahatsızlığını ortadan kaldırır. 
  • >>Kalsiyum içeriği sayesinde ise kemik ve dişlerin yapısını korur.
  • Kalp dostudur, kalp hastalıklarından ve  kanserden korunmaya yardım eder.
  • Yumurta kasları güçlendirir, güçlü bir kas ve iskelet yapısına sahip olmamızı sağlar. Özellikle yaşlı kişiler için kas kaybını engeller.
  • Göz sağlığının korunmasına yardım eder.
  • Beyin fonksiyonlarını da geliştirir. Beyin zarlarını korur.
  • Enerji verir. Gün içinde kaybedilen enerjinin bir kısmını karşılar.
  • Uzun süreli tokluk hissi uyandırır
  • Özellikle ramazan ayında sahurda yumurta yemek gün içinde acıkmayı geciktirir!! 
  • Tokluk indeksi yüksek olduğu için zayıflama diyetlerinde rahatlıkla kullanılabilir!!
  • Gebelik döneminde tüketildiğinde bebeğin sağlıklı gelişimine destek verir. Hamile veya emziren kadınlar için günlük besin ihtiyacının büyük bir kısmını karşılar.
  • Çocuklar da haftada 2-3 kez sabah kahvaltılarında bu şifalı yiyeceği tüketmelidir.
  • Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır.
  • Hipertansiyon yani yüksek tansiyonu kontrol etmeye yardım eder.
  • Kadınlar için meme kanserine yakalanma riskini azaltması da yumurta faydaları arasındadır.
  • DİKKAT!!! Kolesterolü yüksek olan kişiler de aşırı miktarda yumurta tüketmemelidir. Haftada 2-3 yumurta ile sınırlı kalmalıdır.
          YUMURTA PİŞİRİRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR;
  • Yumurtalı yemekler hazırlanmadan önce ve sonra eller, kullanılacak kaplar ve araçlar yıkanmalıdır.
  • Kullanılacak sayı kadar yumurta buzdolabından çıkartılmalıdır.
  • Yumurta içeren ve yumurtadan zengin yiyecekler hazırlanması sürelerinin haricinde iki saatten fazla buzdolabının dışında tutulmamalıdır.
  • Yumurta kabuklu olarak pişirildiğinde 4 dakikada beyazı, 12 dakikada tamamı katılaşır.
  • Yumurtanın pişirilme süresinin iyi ayarlanması gereklidir.Örneğin; yumurtayı haşlama süresi uzarsa ve yumurta bayatsa sarıdaki demir, beyazdaki sülfür ile birleşerek yumurta sarısının etrafında yeşil bir halka oluşur.
  • Uzun süre pişirilen yumurtaların sindirimi güçleşir ve uygulanan pişirme yöntemine göre B grubu vitaminlerde kayıplar oluşur. Kayıpları önlemek için yumurtayı yağa kırma yerine, diğer yöntemler ile pişirme tercih edilmelidir.Özellikle haşlama yöntemi tercih edilmelidir.
          SATIN ALIRKEN DİKKAT EDECEĞİMİZ HUSUSLAR;
  • Satın aldığınız yumurtaların marketlerde buzdolabında saklanmış olmasına dikkat ediniz. 
  • Çatlak ve kırık yumurtaları satın almayınız.
  •  Yumurtaları buzdolabında saklayınız. Kalitesini kaybetmemesi için birkaç hafta içinde tüketiniz. Yumurta bayatladıkça su ve karbondioksit kaybeder ve ağırlığı azalır.Ağırlığına göre bayat ve taze yumurtayı ayırt edebilirsiniz.
YUMURTA YEMEKTEN KORKMAYINIZ VE HAFTADA EN AZ 2-3 KEZ TÜKETİNİZ :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder