"Her
madde zehirdir, zehir ile zehir olmayanı ayıran dozdur" Paracelsus
GIDA KATKI MADDELERİNİN KULLANIMI VE KULLANILACAK MİKTARININ BELİRLENME SÜRECİ
Gıda katkı maddelerinin izin sürecinde tek hedef, bu katkıların kullanımında insan
sağlığının korunmasıdır. Bu nedenle, gıda katkı
maddelerinin kullanım izni, uluslararası ve ulusal sağlık otoritelerinin son
derece yoğun ve dikkatli incelemesi sonucunda verilir. Bu süreçte günümüz bilim
ve teknolojisinin verdiği imkanlar kullanılarak yoğun araştırmalar yapılır.
Bu araştırmaları
yapan bazı kuruluşlar şunlardır;- JECFA (The Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives- Gıda Katkıları FAO/WHO Ortak Uzmanlar Komitesi)
JECFA, 1956
yılında beri gıda katkı maddelerinin insan sağlığı yönünden değerlendirilmesi
için toplanan FAO/ WHO ortak uzmanlar komitelerine verilen isimdir. Bu
komiteler gündemlerine aldıkları gıda katkı maddeleri için tüm bilimsel
verileri inceleyerek değerlendirmeler yapmakta ve ADI değerlerini tespit
etmektedirler.
-
Kodeks
Alimentarius Komisyonu (Codex Alimentarius Commission)
JECFA’nın
raporları CCFAC (Codex Committee on Food Additives and Contaminants) tarafından
değerlendirilerek her gıda ürün grubunda sakıncasızca kullanılabilecek katkılar
ve üst limitleri belirlenmekte ve ilgili Codex dokümanına dahil edilmekte ve Avrupa Birliğinin Bilimsel Gıda Komisyonu (SCF);
ABD Gıda İlaç Dairesi (FDA) gibi uluslararası kuruluşlarca onaylandıktan sonra
her bir katkı maddesinin hangi oranlarda hangi besinlere katılabileceğine karar
verilir.
PEKİ İZİN
SÜRECİ NASIL İLERLİYOR?Gıda katkı maddelerinin kullanım izni sürecinde ilk basamak bu kimyasalın deney hayvanlarında hangi dozlarda (miktarlarda) hangi etkileri göstereceğinin veya göstermeyeceğinin saptanmasıdır. Diğer bir deyişle “zararsızlık limitlerinin” tespitidir. Kimyasal maddelerin organizmada oluşturduğu hasar toksisite olarak adlandırılır. Deney hayvanlarına (bu amaçla genellikle fare, sıçan, kobay gibi kemiriciler kullanılır) test edilecek kimyasal madde yüksek dozlar da dahil olmak üzere çeşitli dozlarda verilerek muhtemel tüm toksik etkiler araştırılır.
- Birinci aşamada deney hayvanlarından ve imkân dâhilinde insanlardan elde edilen bulgular toplanmaktadır.
- İkinci aşamada ise elde edilen bu veriler değerlendirilerek söz konusu maddenin insan gıdalarında katkı maddesi olarak kullanımının onaylanıp onaylanmayacağına karar verilmektedir.
A.
Toksikokinetik Çalışmalar: İncelenen katkının, organizmada Emilimi (kana
geçişi), Dağılımı (kan yardımıyla organlara taşınması), Biyotransformasyonu
(vücutta diğer kimyasallara dönüşümü) ve Atılımı incelenir.
B. Toksisite
Testleri: Başlıca toksisite testleri aşağıda belirtilmiştir.
Akut
Toksisite: Bir veya 24 saat içinde alınan birden fazla dozun oluşturduğu
toksisite.
Kronik
Toksisite: Akut toksisiteye yol açmayacak düşük dozların uzun süre verilmesi
ile oluşan toksisite.Mutajenik Etki : DNA üzerinde kalıcı değişiklik.
Karsinojenik Etki : Kanser yapıcı etki.
Teratojenik Etki : Sakat yavru doğumlarına yol açan etki.
Transplasental Karsinojenik Etki: Gebenin çocuğunda doğumdan yıllar sonra kanser oluşumu.
Immünotoksik Etki : İmmün sistem üzerine toksik etki.
Üreme Sistemi Üzerine Toksik Etki
Nörotoksik Etki : Sinir sistemi üzerine toksik etki.
Toksisite
test sonuçları uluslararası/ulusal kuruluşlarca oluşturulan bilimsel
komitelerce değerlendirilerek güvenli kullanım için gerekli sayısal değerlere
ulaşılır.
Bu sayısal
değerlerden en önemlileri şunlardır;NOAEL (mg/kg) : No Observed Advers Effect Level (Deney Hayvanlarında gözlenebilen hiçbir yan etki göstermeyen doz)
İnsanlarda
güvenli olan doza ulaşılabilmesi için: NOAEL değeri, emniyet faktörüne bölünür.
Güvenlik faktörü, genellikle 100 olarak kullanılır. Ancak gıda katkısının
toksisite verilerinde herhangi bir şüpheli durum olduğunda bu değer 1000 e
kadar çıkabilir. Çalışmalar sonunda katkı maddesinin hiçbir etkisinin
bulunmadığı bir doz elde edilemezse katkı maddesinin besinlere katılmasına izin
verilmez.
ADI (mg/kg) :
(Acceptable Daily Intake - Günlük alınmasına izin verilen miktar) değeri
insanlarda güvenli doz olarak kabul edilir.
Günlük
maksimum alım = ADI x Vücut ağırlığı(kg) şeklinde saptanır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder