20 Mart 2016 Pazar

GIDA KATKI MADDESİ NEDİR? NE İÇİN KULLANILIR?


GIDA KATKI MADDELERİ Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nde şöyle tanım­lanmaktadır:

  •         Tek başına gıda olarak tüketilmeyen veya gıda ham ya da yardımcı maddesi olarak kullanılmayan,
  •         Tek başına besleyici değeri olan veya olmayan,
  • ·       Seçilen teknoloji gereği kullanılan,
  •         İşlem veya imalat sırasında kalıntı veya türevleri mamul maddede bulunabilen,
  •        Gıdanın üretilmesi, tasnifi, işlenmesi, hazırlanması, ambalajlanması, taşınması, depolanması sırasında gıda maddesinin tat, koku, görünüş, yapı ve diğer niteliklerini korumak, düzeltmek veya istenmeyen değişiklik­lere engel olmak ve düzeltmek amacıyla kullanılan maddelerdir.
GIDA KATKI MADDESİ KULLANIMINI ZORUNLU KILAN SEBEPLER;
  • ·         Üretimin belli zamanlarda olması zorunluluğu,
  • ·         Besinin bol bulunduğu dönemden daha az bulunduğu döneme kalitelerini koruyarak saklanması
  • ·         Tüketicinin istekleri ve her an tüketim arzusu,
  • ·         Çabuk bozulan gıdaların ömrünü uzatma
  • ·         Dünya nüfusunun hızlı artışı,
  • ·         İnsanların hayat standartlarını yükseltmek arzusu,
  • ·         Hızlı endüstrileşme / şehirleşme vb.
  • ·         Ev dışında çalışanların artması,
  • ·         Bes­lenme alışkanlıklarının değişmesi,
  • ·         Besin hazırlama için az zaman kalma­sı veya besin hazırlama için az vakit harcama isteği yarı-hazır veya ticari olarak tamamen hazırlanmış olan besin üretimini teşvik etmiş, bu da gıda katkı maddeleri kullanımını kaçınılmaz kılmıştır.

NEDEN GIDA KATKI MADDESİ KULLANILIR;
  • ·         Gıdanın besleyici değerini korumak,
  • ·         Özgün diyet ihtiyaçları olan için özel bir gıda üretiminde kullanılabilirler,
  • ·         Gıdanın dayanıklılığını artırmak için kullanılırlar, Böylece gıda maddeleri daha uzun bir raf ömrüne sahip olurlar.
  • ·         Gıdanın dokusal özelliklerini geliştirmek için kullanılırlar.
  • ·         Gıdanın rengini ve lezzetini çekici hale getirebilir ve koruyabilirler.
  • ·         Yağın acılaşması gibi reaksiyonları önleyerek lezzet kaybını önlerler ve besin öğelerini korurlar.
  • ·         Gıdanın işlenmesi sırasında çoğu zaman teknolojik gereklilik olarak kullanılırlar.
  • ·         Gıdada hastalık yapıcı mikroorganizmaların gelişmelerini önlerler.
  • ·         Gıda çeşitliliği sağlamaktadırlar.
     Gördüğünüz gibi gıda katkı maddeleri günümüz koşullarında kullanımı zorunlu hale gelmiş kimyasal ve doğal maddelerdir. 
  • bu maddeler sağlığa zararlı mıdır? 
  • sağlığa zararlı hale getiren durumlar nelerdir?
  • bunların kullanımındaki süreçler nasıl işliyor?
  • Besinlerimiz hangi tür katkı maddeleri ihtiva ediyor ve özellikleri nedir?
Tüm bu soruların cevaplarını ilerki yazılarımda aktaracağım size şimdilik HOŞÇAKALIN :)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder