GIDA KATKI MADDELERİ Türk
Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nde şöyle tanımlanmaktadır:
- • Tek başına gıda olarak tüketilmeyen veya gıda ham ya da yardımcı maddesi olarak kullanılmayan,
- • Tek başına besleyici değeri olan veya olmayan,
- · Seçilen teknoloji gereği kullanılan,
- • İşlem veya imalat sırasında kalıntı veya türevleri mamul maddede bulunabilen,
- • Gıdanın üretilmesi, tasnifi, işlenmesi, hazırlanması, ambalajlanması, taşınması, depolanması sırasında gıda maddesinin tat, koku, görünüş, yapı ve diğer niteliklerini korumak, düzeltmek veya istenmeyen değişikliklere engel olmak ve düzeltmek amacıyla kullanılan maddelerdir.
- · Üretimin belli zamanlarda olması zorunluluğu,
- · Besinin bol bulunduğu dönemden daha az bulunduğu döneme kalitelerini koruyarak saklanması
- · Tüketicinin istekleri ve her an tüketim arzusu,
- · Çabuk bozulan gıdaların ömrünü uzatma
- · Dünya nüfusunun hızlı artışı,
- · İnsanların hayat standartlarını yükseltmek arzusu,
- · Hızlı endüstrileşme / şehirleşme vb.
- · Ev dışında çalışanların artması,
- · Beslenme alışkanlıklarının değişmesi,
- · Besin hazırlama için az zaman kalması veya besin hazırlama için az vakit harcama isteği yarı-hazır veya ticari olarak tamamen hazırlanmış olan besin üretimini teşvik etmiş, bu da gıda katkı maddeleri kullanımını kaçınılmaz kılmıştır.
NEDEN GIDA KATKI
MADDESİ KULLANILIR;
- · Gıdanın besleyici değerini korumak,
- · Özgün diyet ihtiyaçları olan için özel bir gıda üretiminde kullanılabilirler,
- · Gıdanın dayanıklılığını artırmak için kullanılırlar, Böylece gıda maddeleri daha uzun bir raf ömrüne sahip olurlar.
- · Gıdanın dokusal özelliklerini geliştirmek için kullanılırlar.
- · Gıdanın rengini ve lezzetini çekici hale getirebilir ve koruyabilirler.
- · Yağın acılaşması gibi reaksiyonları önleyerek lezzet kaybını önlerler ve besin öğelerini korurlar.
- · Gıdanın işlenmesi sırasında çoğu zaman teknolojik gereklilik olarak kullanılırlar.
- · Gıdada hastalık yapıcı mikroorganizmaların gelişmelerini önlerler.
- · Gıda çeşitliliği sağlamaktadırlar.
Gördüğünüz gibi gıda katkı maddeleri günümüz koşullarında kullanımı zorunlu hale gelmiş kimyasal ve doğal maddelerdir.
- bu maddeler sağlığa zararlı mıdır?
- sağlığa zararlı hale getiren durumlar nelerdir?
- bunların kullanımındaki süreçler nasıl işliyor?
- Besinlerimiz hangi tür katkı maddeleri ihtiva ediyor ve özellikleri nedir?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder