Avrupa
Birliği ülkelerinde kullanımına müsaade edilen her gıda katkı maddesine bir”E”
numarası verilmiştir. Numaranın başındaki “E”, EU (Avrupa Birliği)’ni
simgelemektedir. Yanındaki rakam ise o katkının fonksiyonel sınıfı ile
ilgilidir.
Doğal veya sentetik olsun gıda maddelerinde kullanılan ve katkı
maddesi olarak tanımlanan tüm kimyasallar bu kodlama sisteminin içindedir.
E kodu alan katkı maddesi, yetkili makamlar tarafından kullanılmasına izin
verilmeden önce bilimsel olarak detaylı bir şekilde incelenmiş ve insani
tüketim için kesinlikle güvenli olduğu kanıtlanmış demektir. E kodu o maddenin
onaylandığının ve güvenli olarak kabul edildiğinin göstergesidir.
Birleşmiş
Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) kanalıyla
yetkili otorite kabul edilen JECFA, EFSA ve FDA bu onayları veren kuruluşların
başında yer almaktadır.
Ülkemizde de
kullanılan E-kodları Avrupa Birliği’nin ilgili sağlık/gıda otoritelerinin
gerekli güvenlik testlerinden geçmiş ve tüm spesifikasyonu belirlenmiş gıda
katkılarına verilen kodları gösterir. Bir güvenliğin ifadesidir. Bu kodlarda
her yüzlü grup bir kullanım grubunu temsil eder (100-199 arası
renklendiriciler, 200-299 koruyucular gibi).
- Renklendiriciler E100-180
- Koruyucular E200-297
- Antioksidanlar E300-321
- Emülsifıyer ve Stabilizatörler E322-500
- Asit-baz sağlayıcılar E500-578
- Tatlandırıcılar, koku verenler E620-637
- Geniş amaçlı GKM E900-927
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder